Naast het onderzoeken waar de somberheidsklachten vandaan komen, gaan we aan de slag met praktische vaardigheden op het gebied van denken, voelen en doen. Daarbij kan je denken aan het leren vervangen van negatieve gedachten naar helpende gedachten, het bijhouden van een stemmingsdagboek, het (opnieuw) ontdekken van plezierige activiteiten, ontspannings- en ademhalingstechnieken en het omgaan met gevoelens. Wanneer somberheidsgevoelens minder op de voorgrond komen te staan, kunnen er andere gevoelens meer ruimte krijgen. Hoewel dit een goed teken is, kan het spannend zijn om deze gevoelens toe te laten en daadwerkelijk patronen te durven doorbreken. Het betrekken van steunfiguren kan daarbij belangrijk zijn en daar is aandacht voor.
Iedere ouder wenst het beste voor zijn of haar kind(eren) en streeft ernaar dat een kind zich steeds zelfstandiger kan ontwikkelen en uiteindelijke als volwassene op eigen benen kan staan. Maar, dit gaat niet altijd vanzelf.
Merk je dat je last hebt van spanning, burn-out klachten of ervaar je weinig plezier in het leven? Lukt het je moeilijk om bij je gevoelens te komen en weet je eigenlijk niet goed wie je zelf bent? Ben je vastgelopen op school of werk?
Te hoge werkdruk kan leiden tot werkstress. Wanneer er sprake is van een zeer langdurige (soms wel jarenlange) blootstelling aan te hoge (werk)stressoren kan dit leiden tot een burn-out. Burn-outs hebben gevolgen voor de gezondheid, het ziekteverzuim en de inzetbaarheid van de werknemer. Gemiddeld duurt een burn-out negen maanden.
Ook docenten krijgen steeds vaker te maken met psychische klachten van leerlingen. Als docent kan je veel betekenen voor de leerling. Niet alleen door te signaleren, maar ook door het gesprek aan te gaan of net even een andere aanpak te gebruiken.