Maar, dit gaat niet altijd vanzelf. Er kunnen ingrijpende levensgebeurtenissen plaatsvinden, waardoor het gezin tijdelijk onder druk komt te staan. Een kind kan door eigen kwetsbaarheden vastlopen, waardoor je als ouder niet goed weet wat te doen. Als ouder kan je ook merken dat je eigen jeugd of levenservaringen een stempel drukken op het ouderschap, waarbij eigen emoties teveel op kunnen lopen.
Dit kan alleen met het kind zijn, alleen met ouders, maar vaak ook in wisselende samenstelling. Andere mensen uit de omgeving kunnen ook betrokken worden, zoals bijvoorbeeld een leerkracht of opa/oma.
In de sessies zal aandacht zijn voor de ontwikkeling van het kind en welke kwetsbaarheden van het kind eventueel mee spelen. Er zal aandacht zijn voor de normen en waarden en rollen binnen het gezin. Patronen die (onbewust) mee spelen worden in kaart gebracht en jullie krijgen handvatten om niet helpende patronen om te buigen. Bij een eventuele diagnose zoals bijvoorbeeld AD(H)D of autisme, zal er aandacht zijn voor wat de diagnose betekent en hoe daar mee om te gaan.